Neden geç kalıyoruz?

Sıklıkla çevremizden “Her yere geç kalıyorum” “Asla zamanında yetişemiyorum” gibi cümleler duyuyoruz. Zaman zaman hepimizin geç kaldığı yerler mutlaka olmuştur. Bu kimi zaman bir toplantıya, kimi zaman da arkadaşlarımız ile buluşmaya olabilir. Fakat bazılarımızda geç kalmak bir rutin haline gelmiş olabilir. Böyle olduğunda en çok yakındığımız şey zamanı verimli kullanamamaktır. Peki neden hep geç kalıyor olabiliriz?

Bazılarımız çok titiz ve ayrıntıcıdır. Verilen görevi en “mükemmel” şekilde yapmak adına geç kalırız. Genelde her türlü ayrıntıya dikkat ederiz. Evden çıkmamız, bir işi bitirmemiz epey zaman alır. Bazen ise geç kalmayı bir alışkanlık haline getirmiş olabiliriz. Geç kalmak artık bizim için bir rutine dönüşmüştür. Hatta sadece bizim için değil çevremizdeki insanlar için de rutindir ve bize geç kaldığımız için kızmazlar çünkü zaten onlar da buna göre hareket etmektedirler. Diğer bir neden de bazılarımız zamanın akışını hesap etme konusunda iyi olmayabilir. Bir işle uğraşırlarken zamanın nasıl geçtiğini anlamakta zorlanabilirler. Aslında bu durum sosyal medyada gezinmek veya televizyon izlemek gibi bir etkinlikle uğraştığımızda harcadığımız zamanı fark edememeye benzemektedir. Diğer yandan yapacağımız şeyle ilgili motivasyonumuz az ya da o şeyi yapma konusunda kaygılarımız varsa geç kalma ihtimalimiz çok daha fazladır. Ertelemek için pek çok bahane uydurur, gerekli olmayan işlerle oyalanır ve o şeyi yapmayı olabildiğince erteleriz. Bu noktada yapacağımız şeye olan istek ve motivasyonumuz büyük önem taşımaktadır.
Sürekli geç kalmak bir süre sonra bizim için problem haline dönüşür ve yaşamımızı önemli ölçüde etkiler. İlişkilerimiz zarar görebilir hatta bu durum iş hayatımızı riske atabilir. Bu durumla baş etmek için yapılacaklar listesi hazırlayabilir, geceleri geç yatmaktan kaçınıp sabahları zamanında uyanmayı sağlayabiliriz ayrıca aşırı kontrolcü olmaktan ve en iyisini yapmaya çalışmaktan kaçınmamız da faydalı olacaktır.