Neden Erteliyoruz?

Hepimiz hayatımızda bazı işlerimizi ertelemişizdir. Bu bazen yataktan çıkmak, projemize bir türlü başlayamamak, ödevlerimizi son geceye bırakmak, yapacağımız çok kısa bir telefon konuşmasını günlerce ertelemek olabilir. Oldukça yaygın görülen bu davranış, hayatımızı engelleyen bir noktada değilse normal kabul edilmektedir. Ancak erteleme davranışımız süreklilik kazanmışsa ve hayatımızın pek çok alanını sekteye uğratıyorsa bu dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Yapmayı çok isteyip de sürekli ertelememizin nedenlerinin neler olabileceğine gelin birlikte bakalım.
Bir şeyi yapmayı ertelerken aslında eninde sonunda o şeyi yapacağımızı bildiğimiz için hem erteleme süreci sırasında sıkıntı yaşar, hem de ertelediğimiz işi daha sonra aceleyle ve daha düşük nitelikte yapacağımız için ayrıca rahatsızlık duyarız. Olumsuz sonuçlar vereceğini bilerek bu davranışı sürdürmemizin nedeni, yapılması gereken işin temelindeki sıkıntı, kaygı, güvensizlik, kendimizden kuşku, gibi olumsuz duygular ve bu duyguları yönetmemizdeki zorluktur. Yapacağımız şeyin yarattığı bu olumsuz duygulardan kaçmak için o işi ertelemek bizi geçici de olsa rahatlatmaktadır. Aynı zamanda yapacağımız şeye olan motivasyonumuzun düşük olması da işimizi ertelememize neden olabilir. Bir diğer neden de o işi yeteri kadar iyi yapamama korkumuz olabilir. O iş gözümüzde büyüdükçe büyür ve ertelemeye devam ettikçe de daha zorlayıcı bir hale gelir. Kimi zaman yapmamız gereken iş ile ilgili sürecin veya sonuçların olumsuz olacağına dair düşüncelerimiz de motivasyonumuzu etkileyebilir. Örneğin, ‘Ne kadar çalışırsam çalışayım, bir şeyler ters gidecek.’ ya da ‘Bunu yapsam ne olacak ki’ gibi ümitsiz ve karamsar düşüncelerimiz o şeyi yapmayı ertelememize sebep olabilir. Bazen ise harekete geçecek enerjiyi kendimizde bulamadığımız için bir türlü başlayamayız o işe.
Ertelemek ile nasıl başa çıkabiliriz diye bakacak olursak; öncelikle neyi, neden ve hangi koşullarda ertelediğimizi anlamak önemlidir. Erteleme davranışımızın karamsarlık, mükemmeliyetçilik ya da başarısızlık korkusu gibi hangi nedenlerden ve düşüncelerden kaynaklandığını belirlemek bu durumla baş etmek için ilk adım olacaktır. Diğer bir yandan, ertelediğimiz işleri önem sırasına koyarak listelemek, gerçekçi ve somut amaçlar belirlemek, gerçekçi ve küçük adımlar atmak ve bir şeyi yapmak için istek ve motivasyonumuzu beklemeden harekete geçmek faydalı olacaktır.

YanıtlaYönlendir